waarom gezonde voeding ons lichaam en geest doet stralen

Geplaatst op 20-01-2023

Categorie: Lifestyle

Iedereen heeft wel eens gehoord dat gezonde voeding goed is voor ons lichaam. Maar waarom eigenlijk? En waarom is het soms zo moeilijk om ons aan een gezonde levensstijl te houden? In dit artikel gaan we op zoek naar de smaak van gezondheid en ontdekken waarom gezonde voeding ons lichaam en geest doet stralen. Voor meer artikelen: een blog over lifestyle is leuk om te volgen.

De kracht van gezonde voeding

Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen die elk hun eigen specifieke functie hebben. Deze cellen hebben voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde voeding bevat deze voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid en verhouding. Zo hebben we bijvoorbeeld vitamines en mineralen nodig voor een gezonde huid, haren en nagels, terwijl we vezels nodig hebben om een gezonde spijsvertering te behouden.

De smaak van gezondheid

Gezonde voeding hoeft niet saai te zijn. Integendeel, gezonde voeding kan zeer smakelijk zijn. Door te variëren met verschillende groenten, fruit, volkorenproducten en eiwitrijke producten kun je ervoor zorgen dat je maaltijden vol smaak zijn.

Geestelijke gezondheid

Niet alleen ons lichaam, ook onze geest heeft baat bij gezonde voeding. Door gezonde voeding krijgen we bijvoorbeeld voldoende omega 3 vetten binnen, waarvan bekend is dat ze goed zijn voor onze hersenen. Ook zorgt gezonde voeding voor een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor we minder snel last hebben van emotionele dips.

Hoe kun je gezonder eten, maar toch niet te veel geld uitgeven?

In de maatschappij van nu is het belangrijk om gezond te eten. Toch kan gezond eten erg duur worden. Zeker met alle superfruits en extra gezonde producten zoals spelt en andere zaden kan de prijs bij de kassa erg hoog oplopen. Desondanks is het goed mogelijk om voor weinig geld erg gezond te eten. Er zijn namelijk ook een heleboel producten waar je mee kan kopen, die niet de hoofdprijs vragen. Ook deze producten kun je simpel en makkelijk in de supermarkt vinden en hoef je niet voor naar een speciale winkel.

De markt

Op de markt is vaak alles een stuk goedkoper. Het is dan misschien ook iets minder lang houdbaar, maar als je meerdere keren per week naar de markt gaat is het prima om hier al je groenten en fruit te halen. Het voordeel aan de markt is ook dat je vaak nog met contant geld moet betalen. Als je van te voren bedenkt hoeveel je wil uitgeven aan eten die week, kun je dit bedrag vast pinnen. Om de reden kun je nooit teveel uitgeven.

Eet met vrienden

Vaak is koken voor één persoon een erg dure opgave. De kleine verpakkingen in de supermarkt kosten veel meer dan een grote verpakking. Het is daarom handig om bijvoorbeeld vaker met vrienden te gaan eten. Zo kun je voor hetzelfde geld met meer personen eten, waardoor je uiteindelijk minder betaald omdat je de prijs deelt.

Eten bewaren

Dit komt een beetje neer op hetzelfde als hierboven. In grotere hoeveelheden koken is vaak goedkoper. In plaats van met vrienden te eten, kun je bijvoorbeeld ook voor jezelf in grote aantallen koken. Zo kun je bijvoorbeeld één maaltijd meteen voor een paar dagen koken. Je kan het dan diezelfde dag eten en de rest invriezen. Zo hoef je op een drukke dag ook niet nog de hele avond in de keuken te staan voor een gezond maaltijd.